Illegale zonnepanelen

Illegale zonnepanelen

Zo’n driehonderd dagen per jaar schijnt de zon in Spanje. Daarnaast zijn er ook nog eens regio’s waar het fors kan waaien.Geen land leent zich dus beter voor het opwekken van zonne- en windenergie dan het land dat ‘todo bajo el sol’ heeft, zou je denken. Tien jaar geleden was Spanje dan ook wereldleider op het gebied van ‘nieuwe’ energie. Particulieren en ondernemers die erin investeerden, kregen onder socialistische regeringen forse subsidies.

Maar ook hier heeft de crisis zijn sporen nagelaten. Nadat Spanje fors moest bezuinigen, en de conservatieve Partido Popular aan de macht kwam, is flink het mes in de subsidies gezet. Sterker nog: tegenwoordig moet voor het gebruik van zonnepanelen zo’n forse belasting worden betaald, dat ze eigenlijk onrendabel zijn. En waar particulieren hun extra opgewekte energie voorheen tegen betaling aan energiemaatschappijen konden leveren, krijgen ze er nu niets meer voor. Het heeft ertoe geleid dat grote en kleine ondernemers die investeerden in zonneweides, failliet gingen – en met een levenslange schuld opgescheept zitten.

Vanaf deze week moeten particulieren met zonnepanelen zich inschrijven in een officieel register. In ruil daarvoor krijgen ze een factuur op de deurmat voor ‘zelf opgewekte energie’ van hun energiemaatschappij. Als de eigenaren hun zonnepanelen niet registreren, zijn ze illegaal, en kunnen ze een fikse boete krijgen.

Zoals wel vaker met omstreden maatregelen in Spanje, is er niemand die de verantwoordelijkheid graag op zich neemt. Minister Soria van Industrie, Energie en Toerisme, die de zonnebelasting wel degelijk invoerde, ontkende begin deze maand verantwoordelijk te zijn. Hij zei dat als iemand het tegendeel kan bewijzen, hij zal aftreden. Op Twitter kwam meteen een stroom aan berichten op gang onder de hashtag #dimiteYASoria: ontsla Soria.

De Spanjaarden hebben er weinig vertrouwen in, dat hij zich aan zijn belofte houdt. ‘Het zou me verbazen’, zegt Karim op het terras, waar hij in de zon een biertje drinkt. ‘Ik verwacht eerder dat ik hier op het terras binnenkort ook een zonnebelasting moet betalen.’

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.