Manos limpias: schone of vuile handen?

Manos limpias: schone of vuile handen?

Hoe ironisch: de voorman van ‘vakbond’ Manos Limpias, Schone Handen, is nu zelf aangeklaagd wegens afpersing. Mijn Spaanse vrienden, met wie ik koffie drink in het weekend, verbaast het niets. Op de terrastafel ligt de krant La Vanguardia, met een foto van de arrestatie van secretaris-generaal Miguel Bernad. Antonio zegt: ‘Manos Limpias? Laat me niet lachen: Manos Sucias zul je bedoelen: Vuile Handen’. Hij weet wel hoe het zit: ‘Hun werkwijze is publiek geheim. Ze stappenop een organisatie, bank of politieke partij af met de mededeling: ‘We klagen je aan, wegens corruptie. Maar als je me dit-en-dit bedrag betaalt, dan laten we de aanklacht vallen. Het is helemaal geen vakbond, maar een extreem-rechtse club’.

Bernad leidde ooit een afdeling van het extreem-rechtse Frente Nacional, maar wijdde zich daarna aan Manos Limpias. Hij was ook verantwoordelijk voor het aanklagen van onderzoeksrechter Baltasar Garzón. Die werd vervolgens die voor elf jaar op non-actief gesteld. Treurig, want hij was de Spaanse ‘superrechter’ die de corruptie daadwerkelijk met kracht bestreed.

Mijn vrienden vinden vooral het moment pikant dat Bernad is opgepakt. Angus: ‘Net nu hij prinsesCristina aanklaagt wegens belastingontduiking. Y porque? Ja, vul het zelf maar in. In Spanje heeft alles een dubbele bodem.’ Het Spaanse openbaar ministerieheeft ‘Infante Cristina’ nooit willen vervolgen voor de belastingontduiking. Manos Limpias zegt overigens dat het proces gewoon doorgaat, ondanks de arrestatie van Bernad.

Bernads arrestatie is exemplarisch voor de aanhoudende reeks corruptieschandalen die het laatste jaar in Spanje opduiken, als knappende puisten waar al jarenlang te veel spanning op stond. ‘We zitten tot ons nek aan toe in de drek’, zegt Angus. ‘En er is niet eens een nieuwe regering die de boel aan kan dweilen.’ ‘We zijnnog aan het leren hier’, oordeelt een ander wat milder. ‘We zijn relatief een jonge democratie.’ Dus. Tijd voor wat anders. ‘We gaan paella maken! Wie gaat er mee eten?’ Corruptie of niet, la buena vida moet natuurlijk wel doorgaan.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.