Madrid haalt de bezem door straatnamen

Madrid haalt de bezem door straatnamen

Het naambordje van de ‘Avenida de Comandante Franco’ verdwijnt in de prullenbak van de Spaanse hoofdstad, zo heeft de nieuwe linkse burgemeester Manuela Carmena verklaard.  Dat besluit komt wat laat voor medewerkers van de Nederlandse ambassade, die daar jarenlang gehuisvest was, maar inmiddels is verhuisd naar een andere locatie. Het had toch wat genants als je als ambassademedewerker moest zeggen dat je aan de Comandante Francostraat zat, ook al ging het niet om dictator Francisco zelf, maar om zijn broer Ramon.

In ieder geval: bijna 200 naambordjes van parken, pleinen en straten die nog stammen uit de Francotijd moeten plaatsmaken voor nieuwe; die niet meer refereren aan Spanjes foute verleden. En dus zullen op de kruising van de Generaal Yagüestraat en de Generaal Varelastraat binnenkort twee nieuwe naambordjes prijken, net als op het Caudilloplein en het Arriba Espanaplein. Ook op de nominatie om te verdwijnen: de straat van ‘De Gevallenen van de Blauwe Divisie’ – een bataljon Spaanse vrijwilligers dat tussen 1941 en 1943 meevocht met de Duitse Wehrmacht tegen de communisten in Rusland. De straten krijgen namen van ‘vrouwen en buurtgenoten’, aldus Carmena.

Eigenlijk is er in Spanje al sinds 2007 ‘de wet op het historisch geheugen’ van voormalig  premier Zapatero, die een einde wilde maken aan zichtbare overblijfselen uit de Francotijd. Maar de opeenvolgende centrumrechtse stadsbesturen van Madrid maakten hier nooit een serieus begin mee. Integendeel, er werd nog wel eens lacherig gedaan, als het ging om het verwijderen van Francosymbolen. Of men zei, zoals regeringswoordvoerder Concepcion Dancausa laatst ook weer deed: ‘Je moet je verleden niet ontkennen, van je fouten kun je leren.’

Daar zit wat in, maar een Spaanse ambassade gevestigd aan een Mussertplein in Nederland of een Hitlerplein in Duitsland zou toch menig wenkbrauw doen fronsen. Sommige vlekken uit je geschiedenis kun je beter wissen; dat heeft Manuela Carmen goed begrepen.

 

 

 

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.