Vliegveld te koop

Vliegveld te koop

Chinezen kopen spookvliegveld Ciudad Real voor 10.000 euro

Degene die nog ergens een zak geld met 10.000 euro heeft slingeren en altijd een vliegveld heeft willen kopen, heeft een kans gemist in de Spaanse provincie La Mancha. Daar gingen ‘de activa’ van het vliegveld van Ciudad Real voor de dumpprijs van 10.000 euro van de hand tijdens een openbare veiling. Dat wil zeggen: de landingsbanen, de hangars en de controletoren. De Chinese investeerder Tzaneen International was de enige bieder, en mag zich dus de nieuwe trotse eigenaar noemen.

De inwoners van Ciudad Real kijken met verbazing naar de gang van zaken. Al vanaf het moment dat de eerste hamer geslagen werd, vroegen zij zich af wat de ietwat saaie stad met 75.000 inwoners op de droge hoogvlakte zou moeten met een vliegveld? Noemenswaardige export of toerisme was er immers niet. Toch investeerden particulieren op voortvarende wijze 450 miljoen en werden landingsbanen, hangars en een controletoren uit de grond gestampt. In 2008 werd de luchthaven in gebruik genomen, maar twee jaar later ging -ie alweer failliet. Daarmee werd Airport Ciudad Real één van de spookvliegvelden van Spanje, naast die van Badajoz, Huesca en Castellon. En een typisch voorbeeld van de vastgoedbubbel die Spanje in zijn greep hield voor het in de crisis stortte.

De Chinese firma heeft gezegd het vliegveld te willen gebruiken als ‘groot logistiek centrum’ en ‘toegangspoort tot Europa’ voor vrachtverkeer. Tzaneen verwacht vooral veel belangstelling hiervoor van Chinese bedrijven. Om het vliegveld hiervoor klaar te maken, moet het bedrijf nog wel 60 tot 100 miljoen investeren.

Het Chinese feestje gaat alleen niet door, als er voor half september nog een investeerder komt die 28 miljoen voor het vliegveld op tafel legt: zeventig procent van de taxatiewaarde; de eigenlijke minimumprijs die de veilingsvoorzitter had vastgesteld.

Op de één of andere manier lijkt dat niet erg aannemelijk…

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.