Volkslied Spanje Column Telegraaf

Volkslied Spanje Column Telegraaf

Glorie Vaderland! Wellicht zijn dat binnenkort de openingswoorden van het Spaanse volkslied. De Madrileense componist Victor Lago heeft een tekst aan het Spaanse parlement gestuurd die de ‘himno’ die al eeuwenlang alleen uit muziek bestaat, van woorden moet voorzien. Lago probeert daarnaast via een website een half miljoen handtekeningen te verzamelen, zodat hij een initiatiefswetvoorstel voor de volksliedtekst bij het parlement kan indienen.

Het zou een kleine revolutie betekenen.

Eerdere pogingen om het volkslied van tekst te voorzien, flopten totaal. In 2006 schreef het Spaans Olympische Comité een wedstrijd hiervoor uit. Het was voor Spanjaarden tijdens internationale sportwedstrijden immers toch wat ongemakkelijk dat ze hooguit wat mee konden neuriën. Maar een gala waar de Spaanse tenor Plácido Domingo de winnende tekst ten gehore zou brengen, werd op de valreep afgeblazen. Er was teveel kritiek op de tekst, met name vanuit Catalaanse en Baskische hoek. Die zou de nadruk te sterk leggen op de Spaanse identiteit.

Het volkslied is sowieso verre van populair in deze regio’s. Deze zomer nog, produceerden supporters van het Baskische Atletico Bilboa en het Catalaanse FC Barcelona een oorverdovend fluitconcert tijdens het volkslied voorafgaand aan de Spaanse bekerfinale. Zó oorverdovend, dat een speciale regeringscommissie de opdracht kreeg te onderzoeken of zo’n fluitconcert voortaan strafbaar kan worden gesteld.

Het tekstvoorstel zal alleen daarom al wel goed vallen bij de regering in Madrid. Een lied met tekst valt immers wat minder makkelijk te overstemmen. En, nu de roep om afscheiding in Catalonië steeds luider wordt, kan de regering sowieso wel wat bijval gebruiken voor de nationale Spaanse gedachte. Zeker met de nationale verkiezingen van 20 december in zicht.

Maar of de tekst van Vicor Lago met zinsnedes als ‘Samen strijden we’ en ‘Verenigd zullen we overwinnen’ het wel zal halen? In Baskenland en Catalonië zal men het waarschijnlijk .. eeehh… uitfluiten.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.