Casillas boegbeeld anti-Bankiacampagne -column Telegraaf

Casillas boegbeeld anti-Bankiacampagne -column Telegraaf

casillas robbenKent u m nog? De Spaanse doelman Iker Casillas? Hij was degene die tijdens de WK-finale in Zuid-Afrika tegen Nederland in 2010 het Spaanse doel pot- maar dan ook potdicht hield, ondanks scherpe Nederlandse aanvallen. Zelfs uitblinker Arjan Robben kwam maar niet langs Casillas; het schot-voor-bijna-open-doel pareerde ‘San Iker’ (heilige Iker) nog met zijn voet. Zijn vrouw is sportjournalist, en het interview waarbij zij hem na afloop serieus ondervroeg, maar hij haar breeduit in beeld zoende, is legendarisch in Spanje.

San Iker doet het sowieso wel goed op beeld; hij is te zien in reclames voor sportschoenen, auto’s, telefoons en bier. Nu speelt hij de hoofdrol in een reclamespotje van advocatenkantoor Arriagas,  gespecialiseerd in financieel recht, dat talloze civiele procedures aanspant tegen het Spaanse Bankia wegens oplichting en fraude. Ook Casillas investeerde op aanraden van Bankia bijna een half miljoen euro in aandelen, toen de bank naar de beurs ging. 240.000 eigen geld, en 240.000 van zijn bedrijf Ikerca. Dat er geknoeid was met de cijfers en de bank praktisch failliet was, werd er niet bijverteld. De beursgang werd een drama. Er moest 18 miljard euro aan leningen uit Europese noodfondsen aan te pas komen om Bankia overeind te houden. Dat lukte, maar tienduizenden Spaanse aandeelhouders konden fluiten naar hun spaarcentjes. Casillas hield welgeteld 1395 euro over van zijn half miljoen. Hij zegt zich, net als alle andere gedupeerden, ‘belazerd’ te voelen en sleept Bankia voor de rechter wegens oplichting en fraude.

De kans op succes is groot. Arriagas won al 98 procent van de 3000 zaken en Bankia moest so far ruim 150 miljoen euro uitkeren. Dat bedrag kan nog fors oplopen, wat er liggen nog talloze schadeclaims. Helemaal nu San Iker, die mateloos populair is in Spanje, en volgens deskundigen ‘oprechtheid, vertrouwen en nabijheid’ uitstraalt, het gezicht is van de reclamecampagne. ‘Het recht ruikt niet maar leer en sigaren, maar ligt op straat’, zegt het spotje: ‘Haal terug wat van jou is.’

 

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.