El Gordo gaat vallen: Spaanse kerstloterijgekte – column Telegraaf

El Gordo gaat vallen: Spaanse kerstloterijgekte – column Telegraaf

Vandaag is het weer de dag van jaarlijkse massale gekte in Spanje: El Gordo (De Dikke) gaat vallen: de hoofdprijs van de Spaanse Staatskerstloterij. Het leuke is dat er duizenden prijswinnaars zijn: Het totale prijzengeld van de kerstloteriij is 2,2 miljard, waarvan 640 miljoen voor ‘De Dikke’. Dat wordt weer verdeeld onder 1950 prijswinnaars. Heel Spanje zit vandaag aan de buis gekluisterd om te zien waar de prijzen vallen. Vooral als dat in een arme wijk is, pinkt heel Spanje een traantje weg.
Omdat ik nu in Barcelona woon, móet ik ook meedoen, beslist mijn ietwat bazige, maar o zo grappige vriendin Jose tijdens de koffie op het dorpsplein. We willen net een lot net gaan kopen bij tapasbar Jaica om de hoek, als Tere aanschuift. Ze noemt zichzelf ‘independista’: voorstander van de Catalaanse onafhankelijkheid. Jose en Tere zijn vriendinnen, maar mijden de kwestie Catalonië, omdat dat altijd op halve ruzies uitloopt. ‘Je moet niet meespelen met El Gordo, het belastinggeld gaat naar de ladrones (dieven) van de Partido Popular in Madrid’, roept Tere verontwaardigd. ‘Je moet meedoen met El Grosso’. El Grosso is de Catalaanse versie van El Gordo. ‘Dat geld blijft tenminste in ons eigen land.’ ‘Nee, alsof Mas geen ladron is’, zegt Jose droog, doelend op de Catalaanse president wiens partij wegens corruptie is aangeklaagd.
Als een half uur later de oplaaiende discussie gesmoord is, lopen we naar Jaica. ‘Op dit verkooppunt is 674.950 euro aan prijzengeld uitgedeeld in 2014’, staat op een bord, alsof het een garantie is voor de toekomst. ‘Dat is goed nieuws, hier kun je het beste kopen’, verzekeren Tere en Jose me gezusterlijk. ‘Een lot kost 20 euro. Winst levert je 400.000 euro op’, legt de eigenaar van Jaica uit. ‘Behalve de twintig procent belasting die naar de schatkist in Madrid gaat’, roept Tere.
Waarna ze toch even een bar inschiet om een ‘participation’ te kopen: een deellot van 2 euro. Je weet immers maar nooit.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.