Luchtvervuiling Madrid – column Telegraaf

Luchtvervuiling Madrid – column Telegraaf

RTXXLTCVoor de tweede keer in drie weken is het rustig in het centrum van Madrid – en kunnen centrumbewoners zowaar makkelijk een parkeerplekje vinden. Dit vanwege ‘smogalarm-2’, waarbij iedereen die buiten het centrum woont daar overdag niet mag parkeren.
De maatregel is een gevolg van de hoge concentraties stikstofdioxide in de lucht. Al drie dagen geven meetstations op bepaalde plekken aan dat die meer is dan 200 microgram per kubieke meter, en daarmee veel hoger dan Europese normen toestaan. Spanje kent een onwaarschijnlijk warm jaar – de zomer was de warmste ooit- en ook in het najaar zijn de temperaturen met 19 a 20 graden hoog. Als het in de herfst en winter zonnig en ook nog windstil is, komt er een stroperige geelbruine gloed over Madrid te hangen. De hogere warme luchtlaag houdt de de koude lucht, samen met alle vervuiling dan beneden.
Madrid kreeg vanwege de luchtvervuiling al eerder reprimandes vanuit Brussel. De vorige conservatieve burgemeester Ana Botella van de Partido Popular ontwierp daarop wel smogalarm-regels, maar liet ze verder rustig in haar bureaulade liggen. De nieuwe linkse burgemeester Manuela Carmena zet echter wel vaart achter de aanpak van luchtvervuiling. Met fase-1 verlaagde ze al eerder de snelheid op rondweg van 90 naar 70 kilometer per uur. Ook manen de electronische wegenborden inwoners de auto thuis te laten en het openbaar vervoer te nemen.
Nu komen daar dus de maatregelen bij om niet-inwoners uit het centrum te weren. Op 12 november gebeurde dat ook al. Maar waar de Madrileense politie toen nog coulant was en weinig boetes uitdeelde, zei Carmena dat er ditmaal strenger wordt opgetreden. Als de concentraties stikstofdioxide onverminderd hoog blijven, kan dit weekend fase-3 van het smogalarm van kracht worden. Dan mogen op even dagen alleen auto’s met een even nummerbord de weg op, en op oneven dagen wagens met een oneven nummerbord. De weersvoorspelling is dat het zonnig en windstil blijft, dus zover zou het best eens kunnen komen.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.