Don Quichot op Twitter

Don Quichot op Twitter

Wat Shakespeare voor Groot-Brittanië is, is Cervantes voor Spanje. Zou je denken. Beide schrijvers stierven dit weekend 400 jaar geleden. Maar waar de Britten groots uitpakten met herdenkingen van hun literaire held, moet Cervantes het in Spanje vooral hebben van particuliere initiatieven. In Toledo richtte een bakkersgilde een metershoog marsepeinen beeld op. En informaticus Diego Buendia splitste ‘Don Quichot’, Cervantes’ bekendste werk, met behulp van een algoritme op in 17.000 Tweets. Anderhalf jaar lang twitterde hij dagelijks 28 posts van 140 karakters via ‘QuijoteEn17000tuits’. Raquel was één van de bijna 10.000 vaste volgers: ‘Iedere middag las ik even een stukje Cervantes. Ik werd echt weer een beetje verliefd op Don Quichot’.

Net als veel andere Spanjaarden vraagt zij zich af:  ‘Waarom wordt Cervantes niet geëerd zoals Spakespeare in Groot-Brittanië?’. Maar niet iedereen kan Cervantes nu nog waarderen. ‘Don Quichot’, is een begrip, maar slechts twee op de tien Spanjaarden lazen het meesterwerk helemaal. ‘1100 pagina’s! Het is veel te langdradig!’, zegt Pablo, zestien jaar oud. De betekenis van de Don Quichot zit ‘m er vooral in dat hij wordt gezien als de eerste roman – en een parodie was op het toen populaire riddergenre. Don Quichot is geen heldhaftige ridder, maar een idealistische dwaas die strijdt tegen allerlei vermeend onrecht. Windmolens ziet hij aan voor tegenstanders. Zijn eigen schildknaap Sancho Panza noemt hem ‘volslagen kierewiet’.

De ‘Don Quijote’ werd na de bijbel het meest vertaalde boek. De impact op de literatuur was enorm. In 2002 verkoos een top-100 internationale schrijvers het meesterwerk nog tot het ‘meest waardevolle boek aller tijden’. Zelfs in het Nederlands kennen we nog begrippen als: strijden tegen windmolens. Officiële festiviteiten rond Cervantes gaan de komende week nog wel even door. Het hele jaar eigenlijk. In Spanje gaat alles nu eenmaal wat langzamer. En vergeten wordt Cervantes natuurlijk nooit: Als is het maar omdat hij dagelijks door je handen glijdt: zijn beeltenis siert de Spaanse euromuntjes van 10, 20 en 50 cent.

 

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.