Onafhankelijkheidsappels

Onafhankelijkheidsappels

Eén van de stokpaardjes van de Generalitat, de Catalaanse regering, is de promotie van het Catalaans als voertaal. Dertig geleden sprak de helft van Catalonië, waar ook veel ‘import’ woont uit de rest van Spanje, helemaal geen Catalaans; maar daar moest verandering inkomen onder de huidige onafhankelijkheidsdrang. Inmiddels is het Catalaans de verplichte voertaal op scholen. Ook zijn bedrijven verplicht met hun clienten te communiceren in de regiotaal. Uithangborden, bewegwijzering, handleidingen, promotiemateriaal: alles moet, behalve in het Spaans, ook in het Catalaans verschijnen. Ook restaurants en bars zijn verplicht hun menu- en wijnkaarten in het Catalaans te verstrekken. Ja, dat geldt óók voor de toeristische strandtenten, waar geen hond een woord Catalaans spreekt.

Bij die restaurants en cafes komt af en toe een Catalaanse ambtenaar langs, die checkt of er wel echt Catalaanse menu- en wijnkaarten op de tafels liggen. Is de boel niet in orde, wordt onverbiddelijk het boeteboekje getrokken. In 2014 slingerde de regiopolitie 57 restaurants en bars op de bon; vorig jaar waren 68 horecazaken de klos. Het leverde de Catalaanse schatkist maar liefst 191.350 euro op.  Dit jaar werden al 89 zaken beboet. De gemiddelde boete ging van 1000 naar ruim 2000 euro. In heel Spanje is men dol op het uitdelen  van forse boetes. En Catalonië mag dan streven naar afscheiding van het oh-zo-verfoeide vaderland, wat dat betreft valt de appel dan weer niet ver van de boom.

Over appels gesproken. Al die Catalaanse strengheid vraagt ook om wat separatistische vrolijkheid. Die is te vinden bij een groenteboer in Lleida. Die levert voor feestjes en partijen speciale ‘onafhankelijkheidsappels’. Op de knalrode appels prijkt een ‘Esteleda’: de rood/gele vlag van seperatistisch Catalonië. Hij lijkt erin gegraveerd, als in een juweel. Het geheim? De landbouwer plakt een sticker op de appel voor hij rood kleurt, in de vorm van de gele vlaggestrepen-met-ster. Dat deel blijft knalgeel.  Na de pluk verwijdert hij de sticker en voila… Daar gloort de onafhankelijkheid. Op een appel.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.